Kasteel Ooijen: Een historische blikvanger

Onze natuurcamping in Noord-Limburg is aangelegd rondom een bijzondere blikvanger: Kasteel Ooijen. Dit kasteel in de buurtschap Ooijen bij Broekhuizenvorst in Noord-Limburg kent een rijke historie. Hoewel het kasteel hier al sinds de Middeleeuwen aanwezig is, dateert de huidige bebouwing uit de 17e eeuw en later. Het kasteel met aansluitende gebouwen is nog voor ongeveer de helft omgeven door een slotgracht; het in baksteen opgetrokken woonhuis heeft twee verdiepingen, onder zadel- en schilddaken.

Geschiedenis Kasteel Ooijen

Op de schilddaken staan koperen windvanen die het alliantiewapen tonen, met daarin een boerenzwaluw en een ongekroonde leeuw, van de families Louwermans en Van Odenhoven. In de 14e eeuw bezat een tak van de familie Van Broeckhuysen de heerlijke rechten van de halve heerlijkheid Ooijen; het andere deel stond onder het gezag van Cuyck. In 1453 werd Seger van Broeckhuysen heer van de hele heerlijkheid. De heerschappij van de Van Broeckhuysen's wordt rond 1550 enige tijd door familie de Boegels onderbroken en komt daarna weer gedurende een eeuw terug onder het geslacht Van Broeckhuysen.

Een recreatiepark met groene, ruime plaatsen

In 1951 werden de gebouwen en landerijen gekocht door de familie Hermans uit Broekhuizenvorst. De heer Hermans legde een camping aan, die zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een recreatiepark met groene, ruime plaatsen die tot op de dag van vandaag keurig onderhouden wordt.